Akcie v USA po datech z trhu práce převážně klesly, dolar zpevnil

05.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. června (ČTK) - Americké akciové trhy dnes převážně klesaly a oba jejich hlavní indexy zakončily proměnlivou seanci s mírnou ztrátou. Investory sice potěšily nejnovější známky oživování na americkém pracovním trhu, optimismus ale převážilo přesvědčení, že americká centrální banka už v září přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb po devíti letech. Americký dolar po příznivých údajích výrazně zpevnil k euru.

Index Dow Jones klesl o 0,31 procenta na 17.849,46 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 oslabil o 0,15 procenta na 2092,79 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite ale vzrostl o 0,18 procenta na 5068,46 bodu.

Za celý uplynulý týden Dow Jones klesl o 0,9 procenta, S&P 500 o 0,7 procenta a Nasdaq byl beze změn.

Američtí zaměstnavatelé podle dnešní vládní zprávy zrychlili v květnu tvorbu pracovních míst a výrazně také zvyšovali mzdy. Data naznačila, že největší světová ekonomika po zimním poklesu nabírá znovu dech. Investoři na Wall Street ale blížící se zpřísnění měnové politiky vnímají negativně, protože zvýšení úroků může zvýšit náklady na půjčky.

Dílčí index S&P zahrnující akcie síťových podniků klesal ke konci obchodování na Wall Street o 1,4 procenta. Index má s rostoucími výnosy dluhopisů tendenci klesat. Naopak akcie finančního sektoru, které by mohly mít prospěch z vyšších úroků, přidávaly 0,6 procenta.

Americký dolar vlivem vyhlídek na možné dřívější zvýšení sazeb výrazně zpevnil k euru či ke švýcarskému franku a k japonské měně se vyhoupl až na třináctileté maximum. Zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou by totiž asi podpořilo kurz dolaru, neboť by mohlo znamenat příliv investic do USA.

Dolarový index, který zaznamenává výkonnost dolaru ke koši šesti předních zahraničních měn, před koncem obchodování na Wall Street přidával 0,9 procenta na 96,33 bodu. Euro k dolaru ztrácelo více než procento na 1,1116 USD. Dolar k jenu přidával téměř jedno procento na 125,61 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK