Juncker zatím nedostal Tsiprasem slibovaný nový návrh reforem

07.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Garmisch-Partenkirchen (Německo) 7. června (ČTK) - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker si dnes postěžoval, že stále ještě nedostal slibované nové návrhy reforem v Řecku. Před zahájením summitu skupiny velkých světových ekonomik G7 v Německu v této souvislosti podle agentury AFP vyzval řeckého premiéra Alexise Tsiprase, aby tak \"v blízké budoucnosti\" učinil.

Předseda řecké vlády v pátek odmítl přistoupit na nejnovější plán mezinárodních věřitelů, který výměnou za další úvěrovou pomoc požadoval další tvrdá hospodářská opatření, včetně prudkého zvýšení daně z přidané hodnoty. Premiér návrh prohlásil za \"absurdní\" a za jediné realistické východisko označil reformní plán své vlády.

\"Můj přítel Alexis Tsipras mi ve čtvrtek slíbil, že mi předloží alternativní návrh... Tento alternativní návrh (reforem) jsem nikdy nedostal,\" prohlásil dnes Juncker na zámku Elmau u Garmisch-Partenkirchenu před zahájením summitu G7.

\"Doufám, že řecký alternativní návrh dostaneme v blízké budoucnosti. Chtěl bych mít dostatek času na prozkoumání podrobností,\" uvedl rovněž šéf Evropské komise. Vysvětlil také, proč v sobotu nezvedl Tsiprasovi telefon. \"Alexis Tsipras je můj přítel, ale přátelé musejí dodržovat alespoň základní pravidla,\" řekl.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a dohodlo se s EU a MMF na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur. Výměnou za úvěrovou pomoc musely Atény zavést masivní výdajové škrty, což prohloubilo ekonomický propad, vyvolalo odpor obyvatel a nakonec vyneslo k moci Tsiprasovu radikálně levicovou vládu. Ta jedná od února s věřiteli o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) ze záchranného programu.

Podle listu The Guardian německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande o víkendu telefonovali Tsiprasovi. Dohodli se prý, že se všichni tři zřejmě sejdou ve středu Bruselu před summitem EU a Společenství latinskoamerických a karibských států, uvedl list.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz dnes řekl listu Welt am Sonntag, že Řecko má odpovědnost vůči zbytku ERU, nejen vůči svým voličům. \"Čas se krátí a důsledky by byly dramatické,\" řekl Schulz v souvislosti s možností, že by nebylo rychle dosaženo dohody a varoval Řecko, aby \"opět neodmítalo podávanou ruku\".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK