Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v květnu klesla na 7,2 pct

08.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 8. června (ČTK) - Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v květnu meziměsíčně klesla o půl procentního bodu na 7,2 procenta. Úřady práce v regionu na konci května evidovaly 31.852 nezaměstnaných, zatímco v dubnu jich bylo 34.274. Údaje dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Navzdory poklesu podílu nezaměstnaných Olomoucký kraj v květnu opět vykázal třetí nejvyšší nezaměstnanost v zemi a o třetí příčku se dělil s Karlovarským krajem. Nejvyšší nezaměstnanost byla tradičně v Ústeckém kraji, kde květnový podíl nezaměstnaných činil 9,7 procenta. Za ním skončil Moravskoslezský kraj s nezaměstnaností 8,8 procenta.

Nezaměstnanost v květnu klesla ve všech pěti okresech Olomouckého kraje. Nejvyšší podíl nezaměstnaných na konci května mělo Přerovsko, kde tento ukazatel činil 8,3 procenta. Na Jesenicku byla nezaměstnanost 8,2 procenta a na Šumpersku sedm procent. Olomoucko mělo podíl nezaměstnaných 7,3 procenta a Prostějovsko 5,3 procenta.

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jde například o lidi v rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězně nebo nezaměstnané v pracovní neschopnosti. Nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo v květnu v Olomouckém kraji evidováno 30.257.

Nezaměstnanost v Česku se v květnu snížila na 6,4 procenta z dubnových 6,7 procenta. Bez práce bylo 465.689 lidí, což je nejméně od června 2009. Volných míst je 92.701, to je naopak nejvíce od prosince 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK