Ve středních Čechách v květnu klesla nezaměstnanost na 5,6 pct

08.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Ve středních Čechách v květnu klesla nezaměstnanost o 0,2 procentního bodu na 5,6 procenta. Úřady práce v regionu koncem měsíce evidovaly 49.826 uchazečů o zaměstnání, což bylo o 2274 méně než na konci dubna. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Ve srovnání se stejným obdobím loni klesl počet lidí v evidenci úřadů práce ve Středočeském kraji o 8116. Nezaměstnanost před rokem byla na 6,5 procenta, za rok tedy klesla o 0,9 procentního bodu.

V květnu se přišlo na pracovní úřady v kraji nově zaregistrovat 4454 lidí, to je o 795 méně než v dubnu. Vyřazeno z evidence bylo 6728 uchazečů o zaměstnání, což je o 1570 méně než v předchozím měsíci. Na jedno volné pracovní místo ve Středočeském kraji tak připadá 4,4 uchazeče o zaměstnání. \"Na současný stav počtu evidovaných uchazečů mají největší vliv sezonní práce, které v některých odvětvích, jako je stavebnictví, zemědělství, lesní závody, povrchové lomy a podobně, jsou vzhledem k letošním příznivějším klimatickým podmínkám rozběhnuty v plném rozsahu,\" uvedl úřad práce.

Na konci května byla mezi jednotlivými okresy Středočeského kraje nejvyšší nezaměstnanost na Příbramku a Kladensku, shodně se pohybovala na úrovni 7,6 procenta. Nejpříznivější situace je tradičně v okrese Praha-východ, kde byla nezaměstnanost na 2,9 procenta, a na Benešovsku, kde se podíl nezaměstnaných pohyboval na úrovni 3,5 procenta.

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, byl v květnu ve středních Čechách 48.664.

Podíl nezaměstnaných v celé zemi v květnu klesl na 6,4 procenta. Bez práce bylo 465.689 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK