Nezaměstnanost ve Zlínském kraji se v květnu snížila na 6,1 pct

08.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 8. června (ČTK) - Počet nezaměstnaných ve Zlínském kraji se v květnu snížil o 1892 lidí, úřad práce evidoval celkem 24.295 uchazečů o zaměstnání. Je to nejméně od února 2009, řekla dnes ČTK krajská ředitelka úřadu práce Miriam Majdyšová. Podíl nezaměstnaných se snížil o 0,4 procentního bodu na 6,1 procenta.

\"Současný pokles nezaměstnanosti lze částečně přičítat sezónnosti na trhu práce, stále se objevují nabídky do službových oborů, zejména v souvislosti s cestovním ruchem. Ale je také třeba vidět, že se jedná o velmi dobrý vývoj v ekonomice, to jsou právě pracovní místa pro pracovníky ve výrobě, což není sezonní záležitost,\" uvedla Majdyšová.

Úřad v květnu nabízel 5321 volných pracovních míst, což bylo o 613 více než v dubnu. \"Větší počet volných pracovních míst byl naposledy nabízen v roce 2008,\" podotkla ředitelka. Kromě míst pro pomocné pracovníky ve výrobě úřad nabízel hlavně pozice seřizovačů a obsluhy obráběcích strojů, řidičů nákladních automobilů, svářečů a nástrojařů.

V celé zemi se podíl nezaměstnaných v květnu snížil o 0,3 procentního bodu na 6,4 procenta. Bez práce bylo 465.689 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK