Zisky leteckých přepravců se letos takřka zdvojnásobí

08.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Miami (USA) 8. června (ČTK) - Úhrnný zisk světových leteckých společností se letos proti loňsku takřka zdvojnásobí na 29,3 miliardy dolarů (718 miliard Kč). Odhadlo to dnes Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA), a svou dosavadní prognózu zisku zvýšilo o 17 procent. Přepravci budou těžit z poklesu nákladů na pohonné hmoty a růstu vytíženosti letů na rekordní úroveň.

Celkové náklady leteckých přepravců na pohonné hmoty letos díky propadu cen ropy klesnou na 191 miliard dolarů z loňské úrovně 226 miliard USD. Úhrnné výnosy 260 členů IATA ale podle odhadu klesnou o necelé jedno procento na 727 miliard USD.

\"Díky zaměření na efektivnost odpovídá nabídka přepravy více než kdy dříve poptávce. Díky tomu se faktor nakládky, (průměrný ukazatel vytíženosti letů) dostane na rekordní maximum 80,2 procenta,\" citovala ze zprávy IATA agentura Reuters.

Na rekord se letos rovněž dostane návratnost kapitálu v letecké přepravě. IATA odhadla, že ukazatele návratnosti investovaného kapitálu (ROIC) dosáhne 7,5 procenta a poprvé v historii odvětví překročí jeho průměrné náklady kapitálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK