Ceny ropy obnovily pokles, kromě OPEC je oslabuje Čína

08.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 8. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po pátečním technickém oživení obnovily pokles. Investoři stále ještě zvažují dopad rozhodnutí ropného kartelu OPEC ponechat těžbu na současné vysoké úrovni. Ceny podkopal také květnový pokles čínského dovozu ropy.

Severomořská ropa Brent kolem 15:20 SELČ ztrácela asi 60 centů a pohybovala se kolem 62,70 dolaru za barel. Cena americké ropy WTI ztrácela 70 centů na 58,43 USD za barel.

Ceny ropy v pátek po dvou dnech výrazného poklesu i přes krok OPEC oživily, podle analytiků se trh zbavoval převahy sázek na pokles cen. Páteční rozhodnutí OPEC bude mít ale na trh podle analytiků delší vliv.

\"Rozhodnutí OPEC je pro ropu negativní. Znamená to, že po zbytek roku zůstane na trhu přebytek nabídky,\" řekl agentuře Reuters Tamas Varga z londýnské firmy PVM Oil Associates.

\"Předpovídáme, že Saúdští Arabové a další producenti s nízkými náklady budou dál zvyšovat produkci, což je další logický krok k maximalizaci výnosů v situaci souboje o trh s pružnou těžbou břidlicové ropy,\" uvedli analytici banky Goldman Sachs. Pozorovatelé očekávají, že vrtná činnost v USA se po půl roce poklesu začne ve druhém pololetí znovu zvyšovat.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 62,70 63,31 New York - Nymex WTI červenec 58,43 59,13

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK