MMF předvídá Španělsku silnější růst, vybízí jej k reformám

08.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 8. června (ČTK) - Mezinárodní měnový fond dnes zvýšil odhady ekonomického růstu Španělska a předpověděl, že země by mohla po letech poklesu letos expandovat o více než tři procenta. Fond ale Madrid varoval před odvratem od reforem a ve světle nadále velmi vysoké nezaměstnanosti jej vybídl k dalším opatřením, která by vedla k větší tvorbě pracovních míst.

 

MMF zlepšil prognózu letošního růstu hrubého domácího produktu země na 3,1 procenta z dosavadní předpovědi 2,5 procenta. Pro příští rok čeká zpomalení na 2,5 procenta, což je rovněž o půl procentního bodu lepší než dubnový odhad fondu.

\"Zvrácení reforem by vytvořilo nejistotu a mohlo by zastavit oživení, zvláště pokud by se zhoršila vnější situace,\" uvedl MMF ve zprávě vydané na konci oficiální návštěvy v zemi. Obavy ze zastavení reforem, které uskutečnila konzervativní vláda Lidové strany (PP), vyvolaly její horší výsledky v květnových místních a regionálních volbách. Na konci roku se budou ve Španělsku konat parlamentní volby a v zemi sílí protestní hlasy stran, jako je populistické levicové hnutí Podemos.

Španělsko musí pokračovat v reformách, protože jeho nynější zrychlený růst je založen na nižších cenách ropy, oslabení kurzu eura a podpůrné měnové politice Evropské centrální banky, konstatoval fond. \"Přetrvávají zranitelná místa a hluboké strukturální problémy, takže k udržení silného růstu ve střednědobém výhledu bude zapotřebí dalších kroků,\" uvedl MMF.

MMF zejména doporučil další reformy trhu práce. \"Náklady na propuštění stálého zaměstnance jsou stále mnohem vyšší než u pracovníka na dočasný úvazek a tento rozdíl by se měl zmenšit,\" napsal MMF. Španělsko by rovněž mělo omezit právní nejistoty v případech kolektivního propouštění.

Po posledních reformách trhu práce, které usnadňovaly propuštění, a tím i najímání zaměstnanců, vytvořila španělská ekonomika půl milionu pracovních míst, uvedl MMF. Míra nezaměstnanosti v zemi je však stále na 24 procentech a u lidí mladších 25 let je více než dvojnásobná.

Španělská ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila meziroční růst na 2,6 procenta. Španělsko prošlo v minulých pěti letech dvěma hospodářskými recesemi, za celý loňský rok však vykázalo růst o 1,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK