Dolar kvůli údajnému vyjádření Obamy k devizovému kurzu klesá

08.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. června (ČTK) - Americký dolar zahájil nový týden poklesem a stáhl se z 13letého maxima vůči jenu. Důvodem je zpráva, podle které se americký prezident Barack Obama obává silného dolaru. Obama sice zprávu popřel, dolar však ve ztrátách pokračuje i nadále.

Kolem 18:35 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 1,2 procenta na 1,1232 USD a k jenu stouplo o 0,8 procenta na 140,52 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,4 procenta na 125,11 JPY, když v pátek stoupl až na 13leté maximum 125,86 JPY. Ke koši předních světových měn dolar oslabil o půl procenta.

K vysokému růstu eura vůči dolaru přispěly také příznivé statistické údaje z Německa, které podpořily optimismus v další vývoj největší evropské ekonomiky.

Bloomberg dnes napsal, že Obama považuje silný dolar za problém. Zpráva vyšla poté, co se reportéři sešli s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem na summitu G7.

Navzdory popření zprávy mají investoři obavy, protože centrální banka USA (Fed) a další představitelé USA v posledních několika měsících vyjádřili obavy z dopadu silného dolaru na ekonomický růst a vývoz z USA, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK