Americké akcie zahájily nový týden poklesem, dolar ztrácel k euru

09.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. června (ČTK) - Americké akciové trhy v pondělí klesly a dva jejich přední indexy se v průběhu obchodování dostaly na nejnižší hodnotu za poslední měsíc. Investoři se zaobírali řeckou dluhovou krizí a vyhlídkami na zvyšování úrokových sazeb v USA, jejichž načasování mohly přiblížit páteční příznivé údaje z amerického trhu práce. Americký dolar zahájil nový týden výrazným poklesem vůči euru.

Dow Jonesův index ztratil 0,46 procenta na 17.766,55 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 klesl o 0,65 procenta na 2079,28 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,92 procenta na 5021,63 bodu.

Trhy letos první zvýšení základní úrokové sazby z nynější nulové úrovně všeobecně čekají, načasování tohoto kroku ale vyvolává napětí. Silný květnový vzestup počtu pracovních míst a zvýšení růst mezd naznačily, že centrální banka (Fed) by mohla začít zvyšovat úroky už v září, tedy dříve, než někteří účastníci trhů předpokládali, napsala agentura Reuters.

Indexy S&P 500 a Nasdaq nejvíce stahovaly akcie amerického výrobce elektroniky Apple. Firma v pondělí představila několik novinek včetně hudební aplikace. Její akcie poté klesly o 0,7 procenta.

Američtí investoři sledovali i dění kolem Řecka. Na konci měsíce vyprší prodloužený záchranný program pro Řecko, které se snaží dohodnout se na uvolnění zbývajících peněz z tohoto programu. Pondělní setkání řeckých a evropských činitelů ale průlom nepřineslo.

Americký dolar zahájil týden výrazným propadem vůči euru. Jednotné evropské měně pomohly rostoucí výnosy německých státních dluhopisů. Mezi investory se podle analytiků objevily pochybnosti, zda páteční solidní zpráva z amerického pracovního trhu je skutečným odrazem stavu americké ekonomiky.

Euro k dolaru zpevnilo o 1,5 procenta a přiblížilo se hranici 1,13 USD. Dolar sestoupil z pátečního třináctiletého maxima vůči jenu a ztrácel 0,9 procenta na 124,42 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK