Růst spotřebitelských cen v květnu zrychlil na 0,7 procenta

09.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Spotřebitelské ceny v květnu zrychlily meziroční růst na 0,7 procenta, což bylo nejvíce od loňského října. Proti dubnu ceny stouply o 0,3 procenta, přispělo k tomu pokračující zdražování pohonných hmot, dražší brambory, ale také vyšší ceny lázeňských pobytů. Vyplývá to z dnešních informací Českého statistického úřadu. Analytici počítali s meziročním růstem cen o 0,6 procenta.

Pohonné hmoty zdražují již třetí měsíc, proti dubnu ceny u čerpacích stanic vzrostly o 2,2 procenta. Brambory zdražily o 6,1 procenta, více peněz lidé platili také za trvanlivé pečivo, drůbež, vejce, jogurty a nealkoholické nápoje. Lázeňské pobyty proti dubnu zdražily o 7,8 procenta. Zlevnilo ale oblečení, boty a telefonování.

Meziročně vzrostly ceny v květnu o 0,2 procentního bodu rychleji než v dubnu. Nejvíce se na tom podepsaly vyšší ceny cigaret, které zdražily o devět procent. Podražila také dovolená, boty, zemní plyn, vodné a stočné, pojištění a finanční služby. Na meziroční snižování cenové hladiny působilo například zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK