Ťok: V ČR jezdí 100.000 aut s nedokončeným převodem vlastníka

09.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - V Česku stále jezdí kolem 100.000 vozidel, která sice mají platnou technickou kontrolu, ale nemají dokončený převod. V polovině roku budou vyřazena z registru a jejich další provoz bude nezákonný. Uvedl to dnes ministr dopravy Dan Ťok.

Celkový počet aut v tzv. polopřevodu se od února snížil ze 793.000 na současných zhruba 738.000 vozidel, což je asi desetina všech registrovaných vozidel. Více než půl milionu aut ale podle ministra již není na silnicích a byla podle něj nějakým způsobem zlikvidována. \"Stát u nich tedy pravděpodobně přišel o poplatek na ekologickou likvidaci v úhrnné výši několika desítek milionů Kč,\" uvedl Ťok.

Ministerstvo dnes odstartovalo osvětovou kampaň, která má motoristy upozornit, že na dokončení převodu vozidla již mají jen tři týdny. Po vyřazení auta z registru již nepůjde znovu přihlásit. Pokud takové auto zastaví dopravní policie, hrozí řidiči postih za provoz auta, které neplní technické podmínky. Pokud zaviní nehodu, bude hradit veškerou škodu.

Jednoduchou pomůckou, jak zjistit, zda je vozidlo v pořádku registrováno, je porovnat si jména vlastníků v malém a velkém technickém průkazu. Musí se shodovat. Seznam registračních značek vyřazených vozidel chce ministr zveřejnit na internetu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK