Květnová inflace byla vyšší než očekávala ČNB

09.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Květnová meziroční inflace byla o 0,4 procentního bodu vyšší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub. Meziroční inflace v květnu stoupla na 0,7 procenta z dubnových 0,5 procenta.

Rozdíl byl podle ČNB způsoben meziročním růstem cen potravin, nápojů a tabáku, zatímco centrální banka očekávala jejich slabý pokles. Korigovaná inflace bez pohonných hmot byla v květnu také vyšší. I regulované ceny v meziročním vyjádření v květnu vzrostly rychleji, než ČNB očekávala.

Zveřejněná data nadále podle Holuba potvrzují náhled ČNB, že předloňské rozhodnutí začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení deflace spojené s propadem poptávky.

\"Vývoj inflace v dosavadním průběhu druhého čtvrtletí letošního roku zatím předstihuje očekávání ČNB, která sice předpovídala, že se inflace zvýší, ovšem v menším rozsahu,\" uvedl Holub.

Celková i měnověpolitická inflace se budou podle ČNB v roce 2015 pohybovat poblíž nulových hodnot. Během roku 2016 se pak zvýší k dvouprocentnímu cíli ČNB s tím, jak odeznění meziroční propad cen ropy a deflační tendence v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK