Slovenská centrální banka výhled růstu ekonomiky nezměnila

09.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 9. června (ČTK) - Slovenská centrální banka (NBS) v nejnovější prognóze ponechala výhled letošního růstu domácí ekonomiky na 3,5 procenta. Nezměnila ani prognózu vývoje hrubého domácího produktu (HDP) na příští dva roky. Novinářům to dnes řekl guvernér NBS Jozef Makúch.

\"Předpokládá se, že spotřeba obyvatelstva v následujících letech zrychlí a bude představovat jeden z podstatných zdrojů růstu slovenské ekonomiky,\" řekl Makúch. Dodal, že hospodářství podpoří také export.

Na příští rok NBS očekává růst HDP o 3,8 procenta, v dalším roce pak o 3,5 procenta. K růstu ekonomiky podle Makúcha mírně přispěje také sociální balíček levicové vlády premiéra Roberta Fica, který zahrnuje například dotace na zateplování domů, příspěvky domácnostem na ekologické zdroje energie či snížení daně z přidané hodnoty na základní potraviny.

Slovenská ekonomika v prvním letošním čtvrtletí vykázala v meziročním srovnání růst o 3,1 procenta, což bylo nejrychlejší tempo od konce roku 2011.

NBS opět zlepšila výhled míry nezaměstnanosti, která se dlouhodobě řadí k největším ekonomickým problémům Slovenska. Podle centrální banky nezaměstnanost v zemi pod Tatrami postupně klesne z letošních 11,8 procenta na deset procent v roce 2017.

V nové prognóze NBS snížila výhled deflace na tento rok, v příštích dvou letech zase odhaduje nižší tempo inflace než dosud. Zatímco letos by spotřebitelské ceny měly klesnout o 0,1 procenta, v příštích dvou letech NBS očekává naopak inflaci. Ta v roce 2017 podle odhadu centrální banky dosáhne 2,2 procenta oproti dosud odhadovaným 2,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK