Pojišťovna Tokio Marine kupuje za 7,5 miliardy USD americkou HCC

10.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. června (ČTK) - Japonská pojišťovna Tokio Marine Holdings se dohodla na koupi americké pojišťovací společnosti HCC Insurance Holdings, za kterou zaplatí zhruba 7,5 miliardy dolarů (181,1 miliardy Kč). Jde o největší akvizici v Japonsku od začátku roku a pro Tokio Marine o největší akvizici v její historii. Japonský podnik si převzetím upevní postavení na americkém pojišťovacím trhu, který je největší na světě.

Tokio Marine je podle tržní hodnoty největší pojišťovnou v Japonsku a zaměřuje se na neživotní pojištění. Naproti tomu HCC se zaměřuje na pojištění majetku, nehod, zdravotní pojištění a další specializované pojištění. Má zhruba 2500 zaměstnanců a loni vykázala zisk 458 milionů USD při výnosech 2,7 miliardy USD.

Dohoda by měla být dokončena v posledním čtvrtletí letošního roku. Převzetí již schválily správní rady obou pojišťoven, hlasovat o něm budou ještě akcionáři a povolit ho musejí antimonopolní úřady.

Tokio Marine nabídla za jednu akcii HCC 78 dolarů v hotovosti. Ve srovnání s průměrnou cenou akcií HCC za poslední měsíc to znamená prémii 35,8 procenta.

Z japonských firem jsou při fúzích a akvizicích nejaktivnější právě pojišťovny. Tokio Marine od roku 2008 podle agentury Reuters vynaložila na převzetí zahraničních firem více než osm miliard USD. Mimo jiné v roce 2008 koupila za 4,7 miliardy USD americkou pojišťovnu Philadelphia Consolidated, v roce 2012 pak za 2,7 miliardy USD koupila firmu Delphi Financial.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK