Jen po komentáři guvernéra centrální banky posiluje

10.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. června (ČTK) - Japonský jen dnes na trhu posiluje. Reaguje tak na komentář šéfa japonské centrální banky, který naznačil, že jen je velmi slabý a pravděpodobně nebude dále klesat. To přimělo investory zrušit některé své sázky. Dolar oslabil i vůči euru kvůli růstu výnosů německých dluhopisů.

Kolem 18:25 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,1291 USD, k jenu však kleslo o 1,1 procenta na 138,67 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 1,2 procenta na 122,81 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar oslabil o půl procenta na 94,322 bodu.

Guvernér japonské centrální banky Haruhiko Kuroda dnes uvedl, že jen nemusí nutně stoupat vůči dolaru, pokud centrální banka USA (Fed) zvýší úrokové sazby, protože obchodníci zřejmě již do kurzu promítli možnost zvýšení úrokových sazeb. Podle analytiků komentář Kurody možná dále zpomalí pokles jenu. Minulý týden jen k dolaru klesl nejníže za 13 let.

Výnosy desetiletých německých dluhopisů dnes poprvé od září stouply na více než jedno procento.

Růst cen ropy rovněž podpořil měny zemí, které patří mezi přední vývozce komodit. Americký dolar tak oslabil o více než procento rovněž vůči kanadskému a australskému dolaru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK