Akcie v USA posílily, Dow Jonesův index se vrátil nad 18.000 bodů

11.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. června (ČTK) - Americké akcie ve středu výrazně posilovaly v čele s technologickými a finančními společnostmi. Smazaly tak velkou část ztrát z předchozích čtyř dnů a Dow Jonesův index se vrátil nad hranici 18.000 bodů. K růstu akciového trhu přispěly naděje na pokrok v jednáních zadluženého Řecka s mezinárodními věřiteli.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, stoupl o 1,33 procenta na 18.000,40 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 1,2 procenta na 2105,20 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 1,25 procenta a uzavřel na 5076,69 bodu.

Akcie finančních společností zamířily vzhůru díky vyhlídkám na růst úrokových sazeb. Cena akcií banky Goldman Sachs se například zvýšila o dvě procenta, a firma tak největší měrou přispěla k růstu Dow Jonesova indexu.

Podle analytika Brada McMillana ze společnosti Commonwealth Financial začínají investoři přesouvat pozornost od finančních problémů Řecka ke zlepšujícím se údajům o vývoji ekonomiky Spojených států. \"Trh začíná do cen započítávat zlepšující se hospodářství,\" uvedl McMillan.

Na devizovém trhu dolar sestoupil na dvoutýdenní minimum vůči japonskému jenu. Investoři tak reagovali na prohlášení guvernéra japonské centrální banky Haruhika Kurody, podle kterého je kurz jenu velmi slabý a jeho další pokles je nepravděpodobný. Dolar oslabil rovněž vůči euru, které těžilo z růstu výnosů u německých dluhopisů.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru vůči koši šesti významných světových měn, se ve středu propadl na třítýdenní minimum 94,322 bodu. V závěru středečního obchodování vykazoval zhruba půlprocentní pokles, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK