Británie prudce snížila odhad výběru daní z těžby ropy a plynu

11.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. června (ČTK) - Británie výrazně snížila odhad výběru daní z těžby ropy a plynu na příštích 25 let. Úřad pro rozpočtovou odpovědnost (OBR) nyní očekává, že za příští čtvrtstoletí získá státní pokladna jen kolem osmi miliard liber (301,4 miliardy Kč), zatímco ještě loni počítal s částkou 57 miliard GBP. To je špatná zpráva i pro Skotsko, kde stoupenci nezávislosti tvrdili, že prodej ropy a plynu jim pomůže.

Za nižším odhadem stojí propad světových cen ropy, projevila se v něm ale i nižší produkce a rostoucí náklady, neboť ropná pole v Severním moři, z velké části u skotského pobřeží, se pomalu vyčerpávají.

\"Naše střednědobé odhady měly dosud sklon být přehnaně optimistické,\" řekl podle agentury Reuters předseda OBR Robert Chote. Zpráva poukazuje i na to, před jakými rozpočtovými problémy by mohlo stát nezávislé Skotsko. Skotové sice loni v referendu nezávislost na Británii odmítli, skotští nacionalisté se ale myšlenky na nové všelidové hlasování o nezávislosti nevzdávají.

Stoupenci odtržení Skotska od Británie během loňské kampaně k referendu prohlašovali, že Skotsko by díky příjmům z ropy a plynu mohlo dát na veřejné služby o 1700 liber na obyvatele více, než jaký je současný průměr za celou Británii.

Rozpočtový úřad předpokládá, že ceny ropy časem porostou zároveň s inflací, produkce však bude klesat o pět procent ročně. Za slabými příjmy na daních stojí zčásti i to, že ropné a plynárenské firmy působící v Británii mohou v případě ztrát požádat o vrácení zaplacených daní.

Celkově Úřad pro rozpočtovou odpovědnost předpokládá, že čistý dluh britského veřejného sektoru do poloviny 30. let pravděpodobně klesne na 54 procent hrubého domácího produktu Británie. V současnosti představuje zhruba 80 procent výkonu britské ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK