Americké akcie ve čtvrtek posilovaly díky údajům o tržbách

12.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. června (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek opět posílily, a to především díky příznivým údajům o květnovém vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech. Nárůst akciového trhu však omezily obavy z možného bankrotu silně zadluženého Řecka.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, stoupl o 0,22 procenta na 18.039,37 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,17 procenta na 2108,86 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,11 procenta a uzavřel na 5082,51 bodu.

Americké ministerstvo obchodu ve čtvrtek oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech v květnu pokračovaly v růstu a ve srovnání s předešlým měsícem se zvýšily o 1,2 procenta. Američané více utráceli za auta, oděvy a další zboží, a to i přesto, že jim nepatrně vzrostly náklady na benzin.

Spotřebitelské výdaje ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. \"Zpráva signalizuje, že spotřebitelé jsou zpátky na správné cestě,\" uvedl analytik Clark Yingst ze společnosti Joseph Gunnar & Co.

Po skončení oficiální části čtvrtečního obchodování výrazně posilovaly akcie internetové společnosti Twitter. Reagovaly tak na zprávu o odchodu generálního ředitele Dicka Costola. Ten se dostal pod tlak kvůli nespokojenosti investorů s výsledky podniku.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve čtvrtek uvedl, že jeho delegace kvůli neshodám s Aténami opustila jednání s řeckými představiteli v Bruselu a vrátila se do Washingtonu. Řecký premiér Alexis Tsipras připustil, že Řecko a jeho věřitelé jsou vzdáleni dohodě o poskytnutí dalších peněz zadlužené zemi výměnou za reformy.

Na devizovém trhu dolar ve čtvrtek posiloval, protože příznivé údaje o maloobchodních tržbách podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) by mohla již v září zahájit zvyšování úrokových sazeb. Vůči euru dolar zpevnil o 0,6 procenta na 1,1260 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK