Voda v Hrušovanech n. J. už je pitná, potvrdily rozbory

12.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hrušovany nad Jevišovkou (Znojemsko) 12. června (ČTK) - Obyvatelé Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku mají po týdnu znovu pitnou vodu, potvrdily rozbory vzorků, které dnes ráno odebrala Krajská hygienická stanice v Brně. ČTK to sdělil její zástupce Miroslav Staněk. Technické sítě, které spravují vodovod, udělaly během týdne několik opatření, aby z vody odstranily komáří larvy.

\"Opatření zabrala. Správce od začátku pouštěl do vody více chloru, avšak jen do limitu pro pitnou vodu. Také dělal mimořádné proplachy a čistil vodojemy a úpravnu vody,\" řekl Staněk. Ve vzorcích se totiž od začátku objevily živé i mrtvé organismy, mikrobiologické rozbory však byly v pořádku. \"Mrtvé se ve vodě vyskytují běžně a je pro ně stanovený limit. Živé tam však nesmí být vůbec,\" doplnil Staněk.

Lidé z třítisícového města tak museli brát vodu k pití celý týden z přistavených cisteren, k jiným běžným účelům však mohli využívat kohoutkovou vodu. Problém v Hrušovanech se udál jen několik dní poté, co měli potíže lidé v pražských Dejvicích. Tam byla voda kontaminovaná a stovky obyvatel musely vyhledat lékařské ošetření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK