Rakouský kancléř vyzval EU k solidaritě s Řeckem

17.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 17. června (ČTK) - Evropská unie by měla být ve vlastním zájmu solidární se členy, kteří jsou v nouzi. Prohlásil to dnes rakouský kancléř Werner Faymann během jednání s řeckým prezidentem Prokopisem Pavlopulosem. Sociálně demokratický lídr Rakouska se podle agentury Reuters postavil na stranu Řecka v otázce přísných reforem, které požadují jeho věřitelé pro poskytnutí další části pomoci. Faymann bude dnes jednat rovněž s premiérem Alexisem Tsiprasem.

\"Vím o řadě návrhů, (pocházejících) také od (věřitelských) institucí, které podle mě rovněž nejsou v pořádku,\" řekl před dnešním jednáním rozhlasové stanici ORF. Řekové podle něho těžko pochopí zvyšování daní ve chvíli, kdy tu nezaměstnanost dosahuje až 40 procent.

Tsipras a jeho vládní kolegové prohlašují, že je požadavky Evropské komise nutí zvýšit například DPH na léky a elektřinu. Šéf komise Jean-Claude Juncker to v úterý rázně popřel s tím, že EK navrhla jiné způsoby, jak vylepšit řecký rozpočet, včetně \"mírného snížení\" výdajů na obranu.

Podle Faymanna může být alternativou zajišťující posílení příjmů řeckého rozpočtu například předcházení daňovým podvodům a efektivní výběr daní od všech Řeků. \"Stojím na straně Řeků, kterým jsou v této složité situaci navrhovány věci škodlivé pro společnost,\" prohlásil kancléř, podle něhož by se v poslední době vyhrocená debata měla oprostit od invektiv.

Řecko má do konce tohoto měsíce splatit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) dluh v celkové výši asi 1,6 miliardy eur (43,6 miliardy Kč). Peníze ale nemá a pokud se s věřiteli nedohodne na uvolnění zbylých 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dříve dohodnutého záchranného programu, ocitne se na pokraji státního bankrotu. MMF je spolu s Evropskou komisí a Evropskou centrální bankou (ECB) jedním z hlavních věřitelů Řecka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK