Ceny ropy se dál zvyšují, přispívá k tomu pokles zásob v USA

17.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují v růstu a severomořská ropa Brent vystoupila k 65 dolarům za barel. Trh podpořily zejména údaje o pokračujícím poklesu zásob ropy ve Spojených státech.

Cena Brentu kolem 16:00 SELČ přidávala jeden a čtvrt dolaru na 64,05 USD za barel a během dne vystoupila až na 65,47 USD. Americká lehká ropa WTI vykazovala nárůst o zhruba dolar na 60,95 USD.

Dnešní údaje vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) by podle analytiků oslovených agenturou Reuters měly ukázat, že zásoby ropy v USA se minulý týden snížily sedmý týden po sobě. Podle úterních čísel soukromé agentury API se na americkém trhu snížily zásoby ropy i benzinu.

K růstu cen přispívá očekávání budoucího poklesu těžby suroviny v USA. Banka JP Morgan ve své týdenní zprávě o trhu s ropou uvedla, že produkce v USA dosáhne tento týden nového maxima, brzy ale začne klesat.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 64,95 63,70 New York - Nymex WTI červenec 60,95 59,97

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK