Dolar před koncem zasedání Fedu zpevňuje vůči jenu

17.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. června (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích zpevňuje vůči japonskému jenu a mírné zisky si připisuje i k euru. Investoři čekají na prohlášení, které dnes bude zveřejněno po skončení dvoudenního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Ta by v něm mohla naznačit, kdy začne zvyšovat úrokové sazby.

Kolem 18:00 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo 0,1 procenta na 1,1242 USD, k jenu ale 0,7 procenta přidávalo a nacházelo se na 139,67 JPY. Dolar k jenu si připisoval také 0,7 procenta a byl na úrovni 124,25 JPY.

Investoři nyní čekají, že Fed začne zvyšovat úroky ještě v letošním roce, zřejmě už v září. Dolar posiloval i k australskému a novozélandskému dolaru, což jsou měny, které jsou stejně jako japonský jen citlivější na změny úrokových sazeb.

Kvůli obavám, že zadlužené Řecko by mohlo zkrachovat, zpevňuje švýcarský frank. K euru stoupl nejvýše za dva týdny, k dolaru přidával asi půl procenta. Řecká centrální banka dnes varovala, že pokud se Aténám a jejím mezinárodním věřitelům nepodaří najít dohodu o uvolnění zbývajících peněz ze záchranného programu pro Řecko, může to vést k platební neschopnosti země a k jejímu odchodu z eurozóny, případně i celé Evropské unie.

irl spr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK