Šéf euroskupiny nebyl před jednáním o Řecku příliš optimistický

18.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 18. června (zpravodaj ČTK) - Nepříliš optimistický byl před dnešním jednáním euroskupiny o situaci kolem Řecka její šéf, Nizozemec Jeroen Dijsselbloem. Novinářům při příchodu řekl, že k úspěšnému řešení jsou nyní potřeba další kroky a návrhy z řecké strany. Euroskupinu tvoří ministři financí zemí platících eurem. Řecký ministr financí Janis Varufakis při příchodu na jednání naznačil, že cílem jeho vlády je udržení Řecka v eurozóně.

Dijsselbloem před jednáním nevěděl, zda dnes řecký ministr předloží nějaké nové návrhy, které by změnily nynější patový stav. Vyloučeno to podle něj není, dosavadní vyjádření řecké strany ale nejsou příliš povzbuzující.

Řecko odmítá podmínky, které jeho věřitelé, tedy Mezinárodní měnový fond (MMF), Evropská centrální banka (ECB) a Evropská komise, požadují jako základ pro uvolnění zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dříve dohodnutého záchranného programu. Bez těchto peněz Řecku hrozí, že po konci programu, tedy už od 1. července, bude v platební neschopnosti. A věřitelé zase nesouhlasí s protinávrhem řecké strany.

Varufakis sám při příchodu připomněl starší slova šéfa ECB Maria Draghiho, podle kterého je pro úspěch společné měny nutné, aby euro uspělo ve všech zemích eurozóny. \"Dnes představíme nápady řecké vlády, které jdou tímto směrem,\" poznamenal bez podrobností Varufakis.

\"Smyslem je nahradit nákladnou neshodu účinnou shodou,\" dodal a na další dotazy novinářů už neodpověděl.

Dijsselbloem dnes zdůraznil, že případná dohoda, na kterou už nezbývá mnoho času, musí být dostatečná, aby vydržela také v budoucnu. \"Musí být věrohodná pro Řecko i pro eurozónu,\" upozornil šéf euroskupiny. Připomněl, že věřitelské trio už ve svém společném návrhu zohlednilo nynější hospodářskou situaci Řecka.

\"V návrhu institucí jsou kompromisy už nyní. Teď musí další krok k uzavření dohody přijít z řecké strany,\" poznamenal Dijsselbloem. Francouzský ministr Michel Sapin ale dal najevo přesvědčení, že dohodu se v příštích dnech podaří nalézt.

Řecko podle Dijsselbloema musí dodržet závazky vůči všem mezinárodním věřitelům, jinak bude situace velmi vážná. Vláda v Aténách podle něj této věci dobře rozumí.

\"Já jen vím, že ten stávající program s počátkem měsíce končí. Všechny prostředky, které jsou nyní vyčleněny na podporu Řecka, se vrátí sem do Lucemburska, do Evropského nástroje finanční stability (EFSF) a nebudou už k dispozici,\" odpověděl šéf euroskupiny na otázku, zda nedohoda zmamená státní bankrot Řecka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK