Ceny ropy po dalším poklesu zásob v USA posílily

23.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. září (ČTK) - Světové ceny ropy po dnešní odpolední zprávě o dalším poklesu ropných zásob ve Spojených státech rostou a severomořská ropa Brent stoupla o dvě procenta nad hranici 50 dolarů za barel. Údaje z USA zastínily obavy z dalšího oslabování čínské ekonomiky, odkud dnes přišly nové nepříznivé zprávy.

Cena Brentu kolem 16:45 SELČ stoupla o jeden dolar na 50,08 USD za barel. Americká lehká ropa WTI zpevnila o 1,5 procenta na 47 dolarů.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) sdělil, že zásoby ropy minulý týden klesly druhý týden po sobě. Snížily se o 1,9 milionu barelů, což bylo téměř čtyřikrát vyšší tempo poklesu, než jaké očekávali analytici oslovení agenturou Reuters. Komerční zásoby ropy v USA jsou sice po dlouhém vzestupu stále blízko rekordních maxim, nynější pokles ale naznačuje, že největší světový trh s ropou prochází adaptací, vynucenou omezováním domácí těžby v reakci na propad cen.

Údaje z USA zastínily vliv dalších špatné zprávy z Číny. Pokles aktivity v čínském zpracovatelském průmyslu v září překvapivě zrychlil a jeho tempo bylo nejprudší za šest a půl roku.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 50,08 49,08 New York - Nymex WTI listopad 47,00 46,35

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK