Dolar po slovech šéfa ECB pokračuje v poklesu vůči euru

24.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 24. září (ČTK) - Dolar dnes pokračuje v poklesu vůči euru. Jednotná evropská měna tak stále těží ze středečního prohlášení šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, podle něhož je zatím příliš brzy na další stimulační opatření v eurozóně.

Kolem 17:30 SELČ vykazovalo euro k dolaru nárůst o zhruba 0,7 procenta na 1,1270 USD. Dolar oslaboval rovněž k japonskému jenu a švýcarskému franku, zisky měl naopak vůči norské koruně. Té uškodilo překvapivé snížení základní úrokové sazby, kterou norská centrální banka posunula na nové rekordní minimum.

Draghi ve středu prohlásil, že ECB bude potřebovat více času, aby posoudila, zda rozšíří svůj program nákupů dluhopisů. Upozornil nicméně, že nejbližší výhled růstu ekonomiky a inflace se zhoršil kvůli slábnoucímu růstu rozvíjejících se ekonomik, silnějšímu kurzu eura a pokračujícímu poklesu cen komodit.

Norská centrální banka dnes snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 0,75 procenta, aby podpořila ekonomiku, která se potýká s negativními dopady nízkých cen ropy. Banka rovněž uvedla, že vzhledem k současným hospodářským vyhlídkám by v příštích dvanácti měsících mohla ve snižování úroků pokračovat.

Dolar se vůči norské koruně vyšplhal až na 8,4842 NOK/USD, nejvýše od poloviny roku 2002. Později o část zisků přišel a prodával se za 8,4390 NOK. Oproti středě ale i tak vykazoval téměř dvouprocentní nárůst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK