Japonské akcie v pátek klesly kvůli firemním výsledkům

20.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 20. května (ČTK) - Akcie předních japonských korporací dnes klesly. Investoři prodávali akcie společnosti Credit Saison a dalších firem kvůli znepokojivým zprávám o výsledcích firemního hospodaření a na zprávu ze zasedání japonské centrální banky téměř nereagovali. Ta po dvoudenním zasedání rozhodla, že dočasně uvolní limit pro prostředky v bankovním systému.

Index Nikkei dnes klesl o 0,36 procenta na 11.037,29 bodu, když o 39,87 bodu přišel. Ve čtvrtek ale index vyskočil o 2,23 procenta a připsal si tak nejvyšší procentní zisk za jeden den od loňského října.

Někteří investoři nakupovali akcie podniků, jejichž výsledky vykazují silný růstový potenciál, například Nippon Suisan Kaisha. Analytici ale připomínají, že je celková nálada na trhu negativní kvůli rostoucím obavám z firemních příjmů ve fiskálním roce do března příštího roku.

Dolar se držel blízko jednoměsíčního maxima vůči japonskému jenu. Zpráva o slabším vývoji průmyslových aktivit v některých regionech USA totiž podpořila očekávání, že americké úrokové sazby půjdou i nadále plynule nahoru.

V závěru tokijského obchodování dolar mírně klesl na 107,55 JPY ze čtvrtečního newyorského závěru 107,62 JPY. Euro se vrátilo na 1,2640 USD ze čtvrtečního závěru 1,2635 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK