Tabákové výrobky zdraží od července, Klaus podepsal novelu zákona

20.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. května (ČTK) - Od července letošního roku se zvýší cena za tabákové výrobky. Například cena cigaret vzroste zhruba o šest korun na krabičku. Zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků bylo původně plánované již od června, termín byl však na návrh Senátu o měsíc posunut. Novelu zákona o spotřební dani dnes podepsal prezident Václav Klaus, sdělil ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek.

Odklad termínu má umožnit výrobcům a prodejcům dostatečnou přípravu na nová pravidla. Další zdražení, a to zhruba o sedm korun, mohou kuřáci očekávat od dubna 2006. Vzhledem k tomu, že na českém trhu zuří cenová válka, nezdraží zřejmě cigarety ve dvou krocích o celých 13 korun na krabičku, ale o něco méně. Další zvýšení daně bude zřejmě následovat i k 1. lednu 2007. Cigarety by tak během 1,5 roku měly podražit asi o 22 korun. V obchodech by se mělo zvýšení daně projevit se zpožděním. Obchodníci se totiž vždy silně předzásobovali cigaretami s levnějšími kolky.

Stát si od zvýšení spotřebních daní z tabákových výrobků slibuje více peněz ve státní pokladně. Letos by to podle ministra financí měly být zhruba dvě miliardy korun, příští rok téměř sedm miliard korun. Peníze chce MF použít na krytí schodku výběru daní, pokud se sníží daň z příjmu obyvatelstva.

Novela obsahuje také ustanovení, podle něhož pořadatelé plesů nebo venkovských zábav mohou prodávat alkohol, pokud to tři dny před akcí oznámí celnímu úřadu. Dále prodloužila lhůtu, v níž se mají vlastní pozemku dohodnout se svým nájemcem na tom, kdo z nich zaplatí daň z nemovitosti za letošní rok. Malí výrobci vína také podle předlohy nemusejí podávat daňové přiznání, pokud by jim nevznikla daňová povinnost.

Ministr financí Bohuslav Sobotka do novely zákona o spotřebních daních zařadil i nepřímou novelu zákona o dani z příjmu. Investoři tak budou moci od července vyměnit svoji starou investiční pobídku za novou. Dosud firmy nemohly požádat o novou pobídku, pokud již nějakou čerpaly. Pokud společnost například dostala pobídku na deset let a po pěti letech se rozhodla vyrábět něco nového nebo otevřít jiný závod, musela dříve čekat, až stará pobídka vypršela. Společnosti to obcházely tím, že o pobídky žádaly prostřednictvím nově založených společností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK