Koruna oslabila k dolaru o 25 haléřů na 24,12 Kč/USD

20.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. května (ČTK) - Koruna oslabila k dolaru o 25 haléřů na 24,15 Kč/USD, kde okolo 17:00 uzavírala týdenní obchodování. Důvodem bylo výrazné zpevnění americké měny na světových trzích. K euru česká měna při poklidných obchodech poklesla o pět haléřů na závěrečných 30,28 Kč/EUR. Vyplývá to z informací dealingu Komerční banky.

"Závěr týdne byl na domácím devizovém trhu ve znamení naprostého klidu. Již druhý den jsme se nedočkali žádných nových impulzů," uvedl analytik KB Jan Vejmělek. Nebyly zveřejněny žádné nové informace, a tak se investoři soustředili na dění ve světě, doplnil analytik Volksbank Vladimír Pikora.

"Dolar se náhle kolem třetí odpolední hodiny utrhl ze řetězu a prudce zpevnil na své sedmiměsíční maximum k euru," upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Řada dalších kurzů tento náhlý skok nejobchodovanějšího měnového páru světa jen pasivně kopírovala, dodala.

Pro další týden je podle ní pravděpodobné další zpevnění dolaru k euru, které by mohlo opět vést k dalšímu mírnému oslabení koruny k americké měně. Kurz koruny k euru zřejmě již nebude na rozruch kolem dolaru příliš reagovat. Tak jako v předešlých dnech bude kurz kolísat v intervalu 29,80 až 30,40 Kč/EUR od jednoho mantinelu ke druhému, podotkla Šichtařová.

Z tuzemské ekonomiky bude důležité čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky, která bude rozhodovat o úrokových sazbách. Člen bankovní rady Jan Frait ve středu pro agenturu Reuters uvedl, že nelze vyloučit další snížení sazeb. Trhy však očekávají, že sazby zůstanou na současné historicky nejnižší úrovni 1,75 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK