MfD: Do zahraničí může odplynout až 45 miliard Kč na dividendách

21.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. května (ČTK) - Ekonomové České spořitelny odhadují, že letos odplyne do zahraničí na dividendách, které vyplácejí firmy svým zahraničním majitelům, zhruba 45 miliard korun. Loňský rekordní rok, kdy společnosti poslaly akcionářům do zahraničí téměř 70 miliard korun, tak zůstane zřejmě nepřekonán. Píše to sobotní Mladá fronta Dnes.

Firmy však loni posílaly peníze nahromaděné i ze zisků předchozích let. "V dalších letech čekáme postupný nárůst objemu vyplácených dividend," uvedl analytik ČS David Navrátil.

Svým vlastníkům posílají nejvíc peněz velké firmy, hlavně banky, Český Telecom nebo tabáková firma Philip Morris. Například hlavní akcionář Komerční banky, francouzská Société Générale, dostane 2,3 miliardy korun. Česká spořitelna vyplatí na dividendách 4,6 miliardy korun a z toho 98 procent inkasuje její mateřská rakouská Erste Bank.

Převod miliard korun do zahraničí pocítí v kurzu koruny i lidé, kteří se chystají do zahraničí na dovolenou. Tok peněz bude tlačit na oslabení kurzu koruny, čímž se prodraží nákup eur. Nepůjde však o drastické oslabení, píše deník.

Ekonomové očekávají, že kurz koruny bude v létě kolem 30,50 za euro. V pátek uzavírala koruna na úrovni 30,28 za euro. Ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek však podotýká, že na kurzu koruny se podepíše i nálada investorů sledujících trhy celé střední Evropy.

V některých bankách bude možné v létě ušetřit alespoň na poplatcích za výměnu. Česká spořitelna chystá od června zrušení poplatků při výměně korun za cizí měnu pro všechny zájemce, Komerční banka jen pro své klienty. Zvýhodněnou nabídku chystá i Raiffeisenbank. Naopak ČSOB nebo Živnostenská banka zatím nic podobného neplánují, uvedla MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK