EBRD předpokládá, že ropa do dvou let zlevní na 30 až 40 dolarů

22.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BĚLEHRAD 22. května (ČTK) - Světové ceny ropy by se mohly ve střednědobém výhledu snížit na 30 až 40 dolarů za barel z nynějších 50 USD. Uvedla to Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) na svém výročním zasedání v Bělehradu.

"Očekáváme postupný pokles ropných cen do pásma 30 až 40 dolarů ve střednědobém výhledu nebo kolem let 2006 až 2007," uvedl náměstek hlavního ekonoma banky Steven Fries. Jako hlavní faktor uvedl vyrovnání poptávky a nabídky.

Nárůst ropné produkce banka předpokládá v těch zemích bývalého Sovětského svazu, které mají ložiska ropy. Podle EBRD například Ázerbájdžán letos zvýší těžbu ropy o více než 20 procent. Jde o dvojnásobné tempo proti loňskému růstu a projeví se tak příjmy z ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC).

EBRD je rozvojová banka pro země bývalého sovětského bloku, napsala agentura Reuters. Ceny ropy se v uplynulém týdnu držely pod 50 dolary za barel, když na historické maximum nad 58 dolarů vystoupala americká lehká ropa počátkem dubna.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) tento týden naznačila, že je ochotna umožnit pokles cen ropy na 40 až 45 dolarů za barel a nevidí potřebu snížit produkci na svém červnovém setkání ve Vídni. OPEC nyní těží zhruba 30,5 milionu barelů ropy denně, což dostatečně zásobuje trh a umožňuje tvorbu rezerv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK