Zájem lidí o úvěry od stavebních spořitelen roste

22.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. května (ČTK) - Stále více lidí si u stavebních spořitelen bere úvěry na bydlení. Šest stavebních spořitelen za první čtyři měsíce roku půjčilo svým klientům více než 11 miliard korun, což je zhruba o 500 milionů korun více než ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z dubnových statistik stavebních spořitelen.

V letošním roce si proti loňsku nejvíce polepšila Raiffeisen stavební spořitelna, a to o více než 60 procent. Nejvíce ale půjčila Českomoravská stavební spořitelna, téměř 5,5 miliardy korun. Nepolepšily si ale všechny, Hypo a Stavební spořitelna České spořitelny zaznamenaly pokles zájmu o úvěry. Celkem lidé stavebním spořitelnám dluží asi 90 miliard korun.

Zájem o stavební spoření se promítl i do počtu nově uzavřených smluv, který po loňském poklesu opět roste. Nárůst počtu nových klientů zaznamenaly všechny stavební spořitelny. Od ledna do dubna uzavřelo smlouvu s některou ze šesti spořitelen zhruba 230.000 lidí, což je zhruba o 60.000 více než ve stejném období roku 2004. Loňský pokles byl způsoben omezením státní podpory ke smlouvám z maximálních 4500 na 3000 korun. Smlouvu o stavebním spoření má zhruba 5,9 milionu Čechů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK