Raiffeisenbank klesl zisk o 70 milionů na 53,2 milionu Kč

23.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. května (ČTK) - Raiffeisenbank klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 69,4 milionu na 53,2 milionu korun. Bilanční suma banky meziročně vzrostla o 6,8 miliardy na 70 miliard korun. O výsledcích informoval mluvčí Tomáš Kofroň.

"Pokles zisku ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku je způsoben nerovnoměrným čerpáním nákladů v minulém roce," uvedl generální ředitel banky Lubor Žalman. Za růstem celkových aktiv stál podle něj především pozitivní vývoj v úvěrové oblasti.

Objem poskytnutých úvěrů vzrostl od počátku roku o více než devět procent na 39,2 miliardy korun. Výrazný zájem banka zaznamenala u půjček obyvatelstvu, především spotřebitelských úvěrů a hypoték. Zájem o hypotéky meziročně vzrostl přibližně o 70 procent, banka v prvním čtvrtletí poskytla hypoteční půjčky téměř za 600 milionů korun.

Čistý úrokový výnos stoupl o 37 procent na 409,2 milionu korun, čistý výnos z poplatků a provizí pak o 23 procent na 160,9 milionu korun. Vklady klientů se zvýšily o 4,2 procenta na 45 miliard korun.

Raiffeisenbank, kterou centrální banka řadí mezi středně velké bankovní domy v České republice, má základní kapitál 2,5 miliardy korun. Patří do rakouské finanční skupiny Raiffeisen, která v Česku vedle bankovních služeb nabízí stavební spoření, pojištění a leasing. Skupina Raiffeisen nyní se svými 15 dceřinými bankovními ústavy a dalšími společnostmi působí v 16 zemích regionu střední a východní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK