ČSÚ: Nových bytů v ČR přibývá, ve srovnání s EU je jich však málo

23.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. května (ČTK) - Bytová výstavba v České republice v posledních letech výrazně roste, srovnatelné evropské země však stavějí více. Dnes o tom informoval Český statistický úřad. Za loňský rok se v ČR dokončilo přes 32.000 bytů, což je o 5000 více než v roce 2003. Vzestupný trend pokračoval i v prvním čtvrtletí tohoto roku. V Rakousku, Portugalsku, ale i v Polsku nebo ve Slovinsku se však staví intenzivněji.

Zatímco v ČR se loni postavily zhruba tři nové byty na tisíc obyvatel, v Portugalsku přibylo o rok dříve téměř osm nových bytů na každou tisícovku obyvatel. V Belgii to v roce 2003 bylo 3,9 a v Irsku 14,8 bytu na tisíc obyvatel.

Více bytů se však staví nejen v západní Evropě, ale i v některých postkomunistických zemích. Například Polsko v roce 2003 dokončilo 4,3 bytu na tisíc obyvatel a Slovinsko 3,7 bytu. Podobný počet nových bytů jako v ČR dostavěli ve stejném období na Slovensku a v Maďarsku.

Bytový fond je v ČR podle statistiků srovnatelný s podobnými evropskými zeměmi. "Pokud se týče celkové vybavenosti bytovým fondem, ČR na tom ve srovnání s EU není nijak dramaticky špatně, zaostáváme však v intenzitě výstavby," uvedl Josef Vlášek z Českého statistického úřadu. Technický standard českých obytných domů je srovnatelný s Evropou, musejí se ale opravovat staré byty a i ve výstavbě má Česko ještě rezervy, doplnil Vlášek.

V ČR je také menší zájem o hypoteční úvěry než v Evropě. Zatímco v Česku byl v roce 2003 podíl hypoték na HDP 4,5 procenta, v Portugalsku to bylo přes 50 procent, Irsku 45 procent a v Belgii 27 procent. Výrazně vyšší zájem o hypotéky je i v Maďarsku nebo Lotyšsku, vyplývá z údajů Federace poskytovatelů hypotéčních úvěrů.

V posledních letech si však na bydlení půjčuje stále více Čechů. Ekonomové navíc předpokládají, že dostupnost bydlení se díky nízkým úrokovým sazbám a rostoucí ekonomice postupně zlepší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK