ÚAMK získal od konsolidační agentury akcie konkurenčního ABA

23.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. května (ČTK) - Společnost ÚAMK získala po týdenním odkladu od České konsolidační agentury 69 procent akcií konkurenčního Autoklubu Bohemia Assistance (ABA). Minulý týden agentura akcie nepředala kvůli údajnému nátlaku některých politiků. ÚAMK podle mluvčího Pavla Kuchálika dnes akcie převzala po složitých jednáních jen několik hodin před uplynutím lhůty dané zákonem. Firma nyní v ABA chystá organizační a finanční audit.

Prodej největší tuzemské asistenční služby pro motoristy ABA se táhne více než rok. Stát se pokoušel prodat její akcie již loni v únoru, vláda ale tehdy návrh ministerstva financí prodat firmu přímo ÚAMK neschválila. Druhého pokusu o prodej se původně účastnilo 13 firem. ÚAMK nakonec zvítězil loni v listopadu poté, co se zavázal zvýšit původně nejnižší nabídku 33 milionů na 67 milionů Kč.

ÚAMK složil v prosinci zálohu 25 milionů korun a zbylých 42 milionů Kč doplatil konsolidační agentuře začátkem května, kdy transakci po pěti měsících rovněž schválil ÚOHS. Antimonopolní úřad určil, že obě firmy musejí kvůli zachování soutěžního prostředí pět let udržet nynější podmínky a rozsah poskytovaných služeb.

Proti převzetí největším konkurentem je část zaměstnanců ABA a minoritní akcionáři společnosti. Zaměstnanci před dvěma týdny prodej napadli v dopise premiéru Jiřímu Paroubkovi.

ABA je největší tuzemskou firmou zabývající se poskytováním asistenčních služeb motoristům. Nabízí také monitoring dopravní situace na komunikacích ČR a prodej dálničních známek. Firma loni vykázala zisk 26 milionů korun proti předchozí téměř 40milionové ztrátě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK