Založit firmu v ČR trvá 40 dní, což je nad průměrem EU

05.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. června (ČTK) - Průměrná doba nutná pro vyřízení všech náležitostí pro založení firmy činila loni v České republice 40 dní, což je v rámci zemí Evropské unie nadprůměrně dlouho. Například v Dánsku je tato lhůta desetkrát kratší. Uvedl to odborný měsíčník Lobby s odkazem na statistiku Světové banky. Přijatá novela obchodního zákoníku, která stanovuje lhůtu pěti pracovních dnů pro provedení zápisu do obchodního rejstříku, by ale měla podle ekonomů tuto dobu výrazně zkrátit.

Průměrný počet dní pro vyřízení úkonů spojených se založením podniku se výrazně liší stát od státu. Nejkratší je v Dánsku, kde založení firmy trvá čtyři dni, Francii, kde je na to třeba osm dní, či Nizozemsku, kde si to vyžádá 11 dní. Naopak delší lhůta než v Česku je například na Slovensku s 52 dny, Portugalsku se 78 dny nebo ve Španělsku, kde založení podniku trvá v průměru 108 dní. V celé Evropské unii průměr činí zhruba 35 dní.

Novela bude platit od letošního července. "Přijetí této novely považuji za velmi významný krok, který rozhodně přispěje ke zlepšení podnikatelského prostředí a k posílení právních jistot podnikatelů," řekl ČTK prezident hospodářské komory Jaromír Drábek.

Změna podle něj přispěje k rozvoji podnikání, přestože komora stále trvá na tom, že by agenda obchodních rejstříků neměla spadat do činnosti soudů. Zavedení formulářů také zajistí to, aby krajské soudy nepožadovaly na podnikateli další data a údaje. Požadavky budou po celé České republice stejné, což dosud neplatilo, řekl Drábek.

Novela ale nesníží počet činností nutných k založení společnosti. V ČR je jich nyní deset, což je po Řecku s 15 a Portugalsku s 11 úkony ze států EU nejvíce. Nejjednodušší to mají z tohoto pohledu podnikatelé ve Finsku a Švédsku se třemi úkony a v Dánsku, Irsku a Belgii se čtyřmi úkony.

"Úkony nutné pro založení společnosti a jejich obsah si zasluhují hlubší změnu, se kterou se počítá v rekodifikaci obchodního zákoníku," upozornil Petr Hájek, který má na úřadu vlády na starosti podnikání.

Lhůta pro zápis do obchodního rejstříku se zkrátí na pět dní, respektive na deset dní po dobu jednoho roku od účinnosti novely obchodního zákoníku. Ve zvláštních případech může soudce lhůtu prodloužit o dalších pět dní. "To je ale maximum možného," uvedl Hájek.

Samotný zápis do obchodního rejstříku k obdržení oprávnění k podnikatelské činnosti nestačí. Zakladatelé obchodních společností musejí získat před samotným podáním návrhu na zápis do obchodního rejstříku nejčastěji ještě živnostenské oprávnění. "Dalším krokem na cestě ke zrychlení procesu zakládání obchodních společností musí být zkrácení doby nutné právě pro obstarání těchto oprávnění, na čemž pracujeme," uzavřel Hájek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK