Privatizovaný Unipetrol prý velké propouštění nečeká

05.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA/PLOCK (Polsko) 5. června (zpravodaj ČTK) - Nový majitel holdingu Unipetrol, polská společnost PKN Orlen, ve společnosti velké propouštění nechystá. "Pokud nějaké bude, tak se to dotkne v řádu desítek lidí. Domníváme se, že hlavní úspory již v lidech hledat nelze," řekl šéf Unipetrolu Pavel Švarc.

Podle něj holding snižuje stav zaměstnanců kontinuálně od roku 1999. "Do současné doby jsme stavy snížili o 48 procent, což představuje přibližně 4000 lidí," dodal. Úspory Švarc po spojení firem vidí spíše ve společných nákupech náhradních dílů, ropy, možná i elektrické energie.

Skupinu Unipetrol získal polský koncern PKN Orlen za 13,05 miliardy korun. O prodeji 63procentního státního podílu rozhodla loni v dubnu vláda Vladimíra Špidly. Cena, kterou PKN Orlen za Unipetrol zaplatí, bude ale zřejmě ještě vyšší. Podle smlouvy se totiž může změnit v závislosti na vlastním jmění Unipetrolu. Vzhledem k tomu, že firma za loňský rok vykázala mimořádně dobré výsledky, mohl by stát získat navíc asi 1,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK