Šéf ECB považuje řeči o zrušení eurozóny za absurdní

05.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 5. června (ČTK) - Spekulace o zrušení eurozóny či vystoupení některé členské země z tohoto seskupení jsou podle prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Clauda Tricheta absurdní. Podle Tricheta je euro výhodné z řady důvodů, mimo jiné i kvůli nízkým úrokovým sazbám a cenové stabilitě.

Trichet se tak připojil k několika dalším politikům a vysokým činitelům Evropské unie, kteří se eurozóny zastávají. V pátek se ale proti eurozóně ostře postavil italský ministr práce a sociálního zabezpečení Roberto Maroni. Navrhl dokonce, aby Italové hlasovali o znovuzavedení původní měny - liry.

"Jednotná měna je projekt výhodný pro každého," řekl Trichet v pořadu televizní stanice LCI. Na dotaz, zda by se mohl vyjádřit k názoru italského ministra Maroniho, jen dodal: "Je to absurdní, zcela absurdní."

Ve středu se o rozruch postaral německý časopis Stern, který napsal, že vysocí činitelé v Německu jednali o případném rozpadu Evropského měnového systému a zrušení eura. Od té doby se k této otázce vyjádřila už řada evropských politiků a vesměs se snažili takové úvahy bagatelizovat či přímo odmítat.

Evropská centrální banka v poslední době čelí značné kritice za to, že drží základní úrokové sazby už dva roky beze změn. Její odpůrci tvrdí, že pokud by sazby snížila, mohla by podpořit růst. Trichet ale volání po snížení sazeb odmítá a tvrdí, že centrální banka se zaměřuje na stabilitu cen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK