Čína je připravena zahájit postupné uvolňování kurzu měny

06.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PEKING 6. června (ČTK) - Čína je připravena zahájit postupné uvolňování kurzu měny, ačkoli přesný harmonogram nesdělila. Náměstek předsedy čínské vlády Chuang Jü tak na Mezinárodní měnové konferenci v Pekingu pouze zopakoval to, co představitelé Číny uvedli už několikrát.

Čína v poslední době čelí stále většímu tlaku zahraničí, které po ní chce, aby kurz své měny jüan uvolnila. Hlavně Spojené státy a další vyspělé země tvrdí, že kurz jüanu je příliš nízký, a přispívá tak k nerovnováze ve světovém obchodě.

Kurz jüanu je už téměř deset let pevně svázaný s dolarem v kurzu 8,28 CNY/USD. Zahraničí si přeje, aby se Čína otevřela také dalším transakcím, nejen výměně zboží.

"Uvolníme kontrolu nad přeshraničním tokem kapitálu na základě selekce a pozvolného tempa. Postupně na kapitálovém účtu dosáhneme směnitelnosti žen-min pi," řekl Chuang. Žen-min pi je další název pro jüan.

Chuang se nezmínil o žádném harmonogramu pro dosažení směnitelnosti jüanu. Úřady sice už teď postupně omezují kontrolu nad oběživem, avšak zatím jen takovým způsobem, že například svým občanům dovolí vyvést do zahraničí větší objem peněz. Kromě toho podporují firmy, aby více investovaly v cizině, podotýká agentura Reuters.

Vicepremiér také řekl, že Čína bude více dbát na to, jak provádí měnovou politiku. "Nadále budeme prosazovat prozíravou měnovou politiku a budeme plně využívat nejrůznějších nástrojů měnové politiky," řekl Chuang. Cílem je podle něj zabránit riziku vzniku neúměrně vysoké inflace či deflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK