Vysoký činitel ECB nevyloučil snížení sazeb v eurozóně

06.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT 6. června (ČTK) - Evropská centrální banka možná podlehne tlaku a sníží základní úrokové sazby. Hlavní ekonom ECB Otmar Issing totiž řekl, že strategie měnové politiky takový krok nevylučuje. Banka později vydala stanovisko, kde uvedla, že názor Issinga je vcelku přesný.

Issing měl v pátek přednášku, kde se zmínil o měnové politice. Německému ekonomickému listu Handelsblatt ale řekl, že nebylo jeho záměrem přednášku využít k tomu, aby trh připravil na snížení sazeb. ECB drží sazby beze změn na historicky nejnižší úrovni dvou procent asi dva roky.

Issing se v přednášce zaměřil na analýzu měnové politiky ve vztahu k peněžní zásobě a jejím vlivu na posuzování rizika cenové stability. Podle Issinga loni nebylo vhodné sazby snižovat, avšak nyní je situace jiná. Koncem loňského roku se ECB podle Issinga otázkou snížení sazeb vůbec nezabývala.

Na Issingova slova dnes poměrně výrazně reagovaly finanční trhy. Ceny termínových kontraktů na dluhopisy vlád zemí eurozóny se začaly zvyšovat a vzhůru zamířily i kontrakty na úrokové sazby. Podobně vzrostla hodnota termínových kontraktů na sazbu Euribor s vypořádáním v září.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, experti i někteří politici v poslední době obnovili volání po snížení sazeb v eurozóně. Současná situace podle nich přispívá ke zhoršení vyhlídek dalšího vývoje ekonomiky EMU. Prezident ECB Jean-Claude Trichet ale snížení sazeb není nakloněn.

ECB se za Issingův komentář dnes postavila. "Ty citace jsou správné. Noviny je ale samozřejmě mohou interpretovat, jak chtějí, za to my nemůžeme převzít zodpovědnost," řekl mluvčí ECB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK