Devizové příjmy z turistiky v 1. čtvrtletí klesly na 22,2 mld. Kč

06.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. června (ČTK) - Devizové příjmy z cestovního ruchu v prvním čtvrtletí meziročně klesly o 1,8 procenta na 22,2 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky. Příjmy od turistů tak klesly po roce růstu, který následoval po slabých letech ovlivněných v celosvětovém měřítku teroristickými útoky na USA, nemocí SARS a v Česku povodněmi.

Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka ale za poklesem příjmů stojí pouze posílení české koruny. V eurech devizové příjmy rostly, a to o 7,4 procenta a v dolarech dokonce o 12,7 procenta.

Přes pokles příjmů v korunovém vyjádření o 1,8 procenta jde podle Beránka o úspěch. Letošní první čtvrtletí totiž statistika srovnává s rekordním loňským rokem, kdy turisté z celého světa začali cestovat po letech pauzy po teroristických útocích.

Za celý rok Beránek očekává růst devizových příjmů o tři až sedm procent na 110 až 115 miliard korun proti loňským 107,1 miliardy korun. Státní agentura na podporu turistiky CzechTourism očekává růst na 110 miliard korun. Stále by se tak devizové příjmy nevrátily na úroveň před teroristickými útoky, kdy dosahovaly 118 miliard korun.

Ještě větší pokles v korunách zaznamenala ČNB u devizových výdajů na turistiku. Ty byly v prvním čtvrtletí nižší o 4,5 procenta a činily 11,1 miliardy korun. V eurech jsou devizové výdaje vyšší o 4,5 procenta a v dolarech dokonce o 9,7 procenta. Za celý rok Beránek odhaduje, že by se devizové příjmy mohly zvýšit o tři až osm procent na 60 až 63 miliard korun proti loňským 58,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK