Americké akcie dopoledne oslabily kvůli růstu cen ropy

06.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 6. června (ČTK) - Americké akcie dopoledne mírně oslabily navzdory řadě zpráv o fúzích a akvizicích. Nárůst cen ropy na nová šestitýdenní maxima totiž posílil obavy investorů z negativního dopadu vysokých nákladů na energii na spotřebitelské výdaje i firemní zisky.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času, tedy v 18:00 SELČ, snížil o 0,09 procenta na 10.451,29 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ve stejnou dobu klesl o 0,16 procenta na 2068,03 bodu.

Podle analytiků nyní trh čeká na komentáře šéfa americké centrální banky Alana Greenspana, který se dnes účastní rozhovorů s představiteli centrálních bank z Číny, Evropy a Japonska. Ve čtvrtek pak Greenspana čeká vystoupení v americkém Kongresu, píše agentura Reuters.

Cena americké lehké ropy dnes vyšplhala na nové šestitýdenní maximum 55,55 dolaru za barel kvůli spekulacím o nedostatečném zásobování amerického trhu topnými oleji za nadcházející zimy. Obchodníci nyní sledují vývoj zásob a názory ropného kartelu OPEC, který bude příští týden ve Vídni jednat o své těžební politice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK