Ministři financí začali jednat, potvrdili věrnost euru

06.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LUCEMBURK 6. června (ČTK) - Ministři financí zemí eurozóny dnes večer zahájili schůzku v situaci rozvířených obav o euro po dvojím zamítnutí euroústavy v referendech. Ministři po příjezdu do Lucemburku vesměs osvědčili věrnost euru a odmítli diskutovat o návrzích italské koaliční strany na vystoupení země z měnové unie.

Po referendech ve Francii a Nizozemsku se v Evropě objevily obavy o osud měnové unie a dohady o možném kolapsu eura. Ty vyvrcholily ve vystoupení dvou ministrů italské Ligy severu, kteří vyzvali ke zvážení dalšího setrvání země v eurozóně a k uspořádání referenda o této otázce. Většina ministrů financí zóny eura tyto návrhy odmítla jako absurdní a řekla, že euro tím ohroženo není.

"Euro je vždy bezpečné," řekl po příjezdu do Lucemburku španělský ministr financí Pedro Solbes. Připomněl, že členové eura přijali závazek nevracet se již nikdy k národním měnám. "Je zde tolik zemí, které mají o přijetí eura zájem, že si nemyslím, že by je někdo chtěl opustit," doplnil nizozemský ministr Gerrit Zalm.

Další ministři řekli, že italské návrhy ani dohady tisku o pádu eurozóny ani vážně projednávat nebudou. "Není k tomu absolutně žádný důvod. To, co jsem v posledních 10-15 dnech četl v novinách, bylo absurdní," řekl německý ministr Hans Eichel.

"Nehodláme mařit čas. Kdybychom měli diskutovat o všech hloupých věcech, o nichž se někdy mluví v některých zemích, museli bychom dělat jednu schůzku za druhou," uvedl lucemburský premiér a ministr financí Jean-Claude Juncker.

Na schůzce ministrů eurozóny se bude mluvit o návrhu nových pravidel pro rozpočtovou disciplínu v takzvaném Paktu stability a růstu. Evropská centrální banka by si chtěla vynutit na vládách obnovený závazek k omezení výdajů. vlády však po jim nepříznivých referendech a před nadcházejícími volbami potřebují naopak povolit otěže.

Z Itálie ale také z Německa nyní stále více znějí hlasy, podle nichž jsou úrokové sazby ECB příliš vysoké. Rostoucím tlakům dnes překvapivě vyšel vstříc hlavní ekonom ECB Otmar Issing, považovaný za hlavního "jestřába" v bance. Issing řekl, že ECB nyní snížení sazeb nevylučuje, třebaže šéf banky Jean-Claude Trichet nedávno tento krok opakovaně vyloučil.

Druhým významným bodem večerní schůzky ministrů bude návrh rozpočtu unie po roce 2007, který bude jedním z hlavních bodů nadcházejícího evropského summitu. Rozpočet a změny Paktu stability budou projednávat i ministři celé EU, kteří se včetně českého ministra financí Bohuslava Sobotky sejdou v úterý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK