Ministři návrh na vystoupení Itálie z eurozóny neprobírali

07.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LUCEMBURK 7. června (zpravodaj ČTK) - Ministři financí 12 členských zemí eurozóny se v pondělí v Lucemburku nezabývali názorem dvou italských ministrů, že by Itálie měla z měnové unie vystoupit. Uvedl to předseda euroskupiny, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. Návrh, který není podle italského premiéra Silvia Berlusconiho oficiální, označil Juncker za absurdní.

"Říkám rovnou, že jsme o takových nesmyslech ani nemluvili. Ne že bychom nemohli, ale kvůli skutečnosti, že je to úplně absurdní," řekl Juncker novinářům. "Euro patří nám všem a je nepředstavitelné, že by nějaká země uvažovala o opuštění eurozóny".

Podobně v kuloárech o možném ohrožení eura mluvili už ministři hospodářství a obchodu, kteří v Lucemburku schůzovali v pondělí odpoledne. "Euro nikdo nezpochybňuje. Všichni vědí, že by to byl politický hazard a ekonomický nesmysl," řekl místopředseda české vlády Martin Jahn. Poukázal na to, že od výroků některých italských ministrů z euroskeptické Ligy Severu se oficiálně distancoval premiér Silvio Berlusconi.

Ministr pro reformy Roberto Calderoni v pondělí navrhl, aby Itálie obnovila liru a napojila ji na americký dolar. Jeho kolega Roberto Maroni, odpovědný za sociální politiku, doporučil minulý týden, aby oživená lira obíhala souběžně s eurem.

Podle nejmenovaných činitelů Evropské komise reagují Italové podrážděně, protože EK dnes proti nim navrhne sankce za soustavné překračování povoleného rozpočtového deficitu ve výši tří procent HDP. "Byli zvyklí své problémy řešit devalvacemi, to jim nynější režim neumožňuje," uvedl jeden z nich. Dodal, že problém nemá euro, ale italská vláda.

Kurs jednotné měny poklesl po oznámení výsledků referend na 1,22 dolaru z předchozích 1,25. Podle bruselských analytiků nebyl problém v samotném poklesu, který je z hlediska exportu považován za žádoucí, jako spíše v tom, že nastal živelně, aniž ho Evropská centrální banka dokázala ovlivnit. Zároveň připomínají, že euro se chová v krizové situaci daleko stabilněji, než jak by reagovaly národní měny, kdyby byly zůstaly zachovány.

Na zasedání euroskupiny navážou dnes ministři financí všech 25 členských států (Ecofin), kteří budou jednat mimo jiné o návrhu sedmiletého rozpočtu EU na období 2007-13. Za ČR bude přítomen ministr Bohuslav Sobotka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK