Reuters: Evropská komise Telefónice schválila převzetí Telecomu

07.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 7. června (ČTK) - Evropská komise již schválila španělské společnosti Telefónica žádost o převzetí Českého Telecomu. Řekl to zdroj agentury Reuters, podle něhož komise výsledek oznámí tento týden.

Telefónica se stala vítězem tendru na nákup Telecomu, za který zaplatí 82,62 miliardy korun, letos na jaře. Od státu získá 51,1 procenta akcií; část peněz už Španělé zaplatili.

Díky prodeji Českého Telecomu získá vláda potřebné finanční prostředky, zatímco pro Telefóniku nákup znamená především vstup na nové trhy. Telefónica prozatím ve východní části Evropské unie nepůsobila.

Telefónica chce Telecom dál rozvíjet a umožnit mu expanzi do zahraničí. Ponechat si chce i jeho dceřinou firmu Eurotel, která je největším tuzemským mobilním operátorem. Telecomu může předat zkušenosti při poskytování vysokorychlostního internetu, internetového obsahu nebo budování mobilní sítě třetí generace.

Český Telecom je nejziskovější telekomunikační společností ve východní Evropě. Na českém trhu provozuje 3,4 milionu pevných linek a prostřednictvím Eurotelu má i 4,6 milionu uživatelů mobilních telefonů.

Telefónica se dosud zaměřovala především na španělsky mluvící trhy v Evropě a Jižní Americe, kde má kolem 123 milionů zákazníků. Po koupi Telecomu vzroste počet jejích klientů na 130 milionů. Světová trojka se chce prostřednictvím akvizic, jako byl nákup Telecomu, stát v roce 2008 největším operátorem na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK