EU schválila restrukturalizaci aerolinií Alitalia

07.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 7. června (ČTK) - Evropská komise schválila restrukturalizační plán, jenž má zachránit italskou leteckou společnost Alitalia před krachem. Současně upozornila italskou vládu, že se při plánovaném navýšení kapitálu firmy musí chovat jako soukromý investor.

Komise studovala restrukturalizační plán, který zahrnuje rozdělení společnosti a zvýšení kapitálu o 1,2 miliardy eur, aby se ujistila, že neobsahuje nezákonnou státní podporu. "Na základě svědomité a podrobné analýzy dospěla komise k závěru, že navýšení kapitálu nezahrnuje žádnou státní pomoc," prohlásil komisař pro dopravu Jacques Barrot.

Alitalia se chce v rámci restrukturalizace rozdělit na společnosti AZ Fly pro letové operace a AZ Services pro pozemní aktivity. Podíl v samostatném podniku AZ Services má získat státní holdingová firma Fintecna.

"Menšinová účast státu na budoucím navýšení kapitálu AZ Fly o 1,2 miliardy eur se musí uskutečnit za stejnou cenu a za stejných podmínek jako u soukromých investorů," uvedla komise. Dodala, že navrhovaná investice 216 milionů eur společnosti Fintecna do AZ Services musí být v souladu s tržními podmínkami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK