Cena nejlevnějšího ADSL za rok klesla na polovičních 400 Kč

07.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. června (ČTK) - Nejméně dvě firmy nyní nabízejí připojení k internetu přes telefonní linku prostřednictvím ADSL za cenu nižší než 400 korun měsíčně. Před rokem se minimální nabídky pohybovaly na dvojnásobku této sumy. Zatímco loni na jaře ale zákazník za 800 korun získal připojení o rychlosti půl megabitu za sekundu, nyní koupí za 396 korun od Tiscali a SkyNet přístup o rychlosti 128 kbit/s. Vyplývá to z nabídek operátorů.

Zlevňování odstartoval minulý měsíc Český Telecom, který snížil velkoobchodní ceny ADSL pro další operátory až o 48 procent. Nejlevnější připojení o rychlosti 128 kbit/s firma operátorům prodává za 304 korun bez DPH, tedy 362 Kč s daní.

Podle vysokého manažera jednoho z velkých operátorů je pro poskytovatele nejlevnějšího připojení dlouhodobě neúnosné udržet současné ceny, protože nepokrývají jejich náklady. Společnost Tiscali svou nabídku časově omezila do konce července, SkyNet žádné omezení neuvádí.

Telecom oznámil svou nabídku pro koncové zákazníky minulý týden. Za rychlost 128 kbit/s si nyní účtuje 475 korun, tedy o 79 Kč více než nejlevnější nabídky. Odborníci ale upozorňují, že rychlost 128 kbit/s je jen 2,5krát vyšší než vytáčené připojení a podle vládní definice ji ani nelze řadit mezi vysokorychlostní internet, jak službu většina operátorů označuje.

Na pokles cen zatím nezareagovali kabeloví operátoři, kteří se dosud chlubili nejnižšími cenami. V současnosti jejich nabídky začínají připojením o rychlosti 250 kbit/s za 499 Kč u Karnevalu, respektive 555 korun u UPC. "Ceny našich tarifů jsou i tak bezkonkurenčně jedny z nejnižších, protože neúčtujeme poplatek za pronájem linky," řekl obchodní ředitel Karnevalu Dušan Jelínek. UPC, která výrazně zvyšovala rychlost připojení za nezměněnou cenu na začátku roku, se rozhodla zvýšit počet e- mailových adres a velikost webového prostoru až na pětinásobek.

ADSL v současnosti využívá přes 150.000 zákazníků. Počet uživatelů internetu přes kabel se blíží 100.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK