Koruna odpoledne oslabila na 30,13 Kč za euro a 24,55 Kč za dolar

07.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. června (ČTK) - Česká měna po zahájení na 30,13 Kč za euro nejdříve posílila k 30,06 Kč/EUR, ale odpoledne se vrátila na výchozí úroveň. K dolaru koruna po dopoledním posílení na 24,36 Kč/USD klesla na závěrečných 24,55 Kč/USD. Vyplývá to z informací dealingu Komerční banky.

Podporu koruně dávaly dopoledne podle analytika KB Vladimíra Kvasničky opět spíše jen okolní středoevropské měny. Domácí události přitom nebyly pro kurz impulzem. "Vývoj stavebnictví koruna ignoruje a opětovné prodeje z výnosů devizových rezerv ČNB nebyly překvapením," dodal.

Koruně podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové pomáhá a bude pomáhat obnovený zájem investorů o středoevropské i další "netradiční" měny, jako například novozélandský dolar. V pozadí tohoto zájmu stojí dění na eurodolarovém trhu, který se stává velmi vrtkavým, podotkla.

Ve středu bude koruna při čekání na čtvrteční data HDP s povzdálí sledovat vývoj okolních měn, míní Kvasnička. Pouze v případě výrazného překvapení v podobě nižší inflace by podle něj koruna mohla reagovat oslabením, protože by se zvýšila pravděpodobnost dalšího snížení úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK