Nejpřínosnějším investorem pro českou ekonomiku byla loni Daikin

07.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. června (ČTK) - Zahraničním investorem s největším přínosem pro českou ekonomiku se loni stala japonská společnost Daikin, která chce v Brně investovat do výroby kompresorů 3,8 miliardy korun a zaměstná zde zhruba osm stovek pracovníků. Vyplývá to z výsledků soutěže Investor roku 2004, které dnes ČTK sdělila mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková.

Druhá v pořadí je za projekt výroby náprav a bezpečnostních dílů pro automobily v Rumburku německá společnost Benteler Automotive. Její investice obnáší zhruba 1,6 miliardy korun a vytvoří 352 pracovních míst. Třetí je německý výrobce solárních modulů RWE Schott Solar, jejíž investice 1,4 miliardy korun ve Valašském Meziříčí přinese práci pro 322 lidí.

V kategorii největší ekonomický přínos - expanze zvítězila tchajwanská společnost Asus za projekt evropského centra pro výrobu a servis počítačů v Ostravě. Její investice činí 413 milionů korun a počet nových pracovních míst je 1950.

Za budoucí investici s největším inovačním potenciálem odborníci označili projekt technologického centra pro výzkum, vývoj a testování osobních automobilů v Mladé Boleslavi společnosti Škoda Auto. Projekt přinese 370 nových pracovním míst pro vysokoškolsky vzdělané lidi a vyžádá si celkovou investici 1,2 miliardy Kč. Zvláštní ocenění za mimořádný přínos pro rozvoj zahraničních investic v ČR obdržel generální ředitel společnosti Siemens s.r.o. a reprezentant Siemens v ČR Pavel Kafka.

Zatímco dříve byla pro zahraniční investory motivem příchodu do ČR levná pracovní síla, tak nyní to jsou podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana především kvalifikovaní pracovníci. "Naše nová technologická centra i centra strategických služeb jsou lídry v produktivitě v celoevropském měřítku. Jdeme správným směrem a dokážeme obstát v tvrdé konkurenci," uvedl Urban.

Agentura CzechInvest zprostředkovala loni 145 přímých investic za více než 50 miliard korun, což je proti předchozímu roku nárůst o víc než 100 procent. Díky těmto investicím vznikne v nejbližších letech nejméně 20.000 nových pracovních míst, z dvou třetin pro kvalifikované pracovníky.

"ČR má v oblasti přímých zahraničních investic již několik let velmi silnou pozici. V přepočtu na obyvatele jsme spolu s Estonskem a Maďarskem jednou ze tří nejúspěšnějších zemí střední a východní Evropy," uvedl generální ředitel CzechInvestu Radomil Novák.

Dodal, že v posledních letech roste počet investičních projektů v oblasti služeb a technologických center. "Oceněné firmy jsou toho jasným důkazem. Pro udržení tohoto trendu je ale nezbytně nutné posílit technické školství a jeho úzkou spolupráci s privátním sektorem," podotkl Novák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK