Japonské akcie dnes oživily, dolar klesl k euru

08.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 8. června (ČTK) - Akciový trh v Tokiu oživil z předchozích poklesů a jeho hlavní index stoupl o 0,6 procenta. Zpevnily akcie technologických akcií i obchodních firem. Na devizovém trhu dolar oslabil a euro se k němu dostalo nad 1,23 USD, protože trh začíná sázet na brzké zastavení procesu zvyšování amerických úroků.

Index Nikkei 225 stoupl o 63,58 bodu na 11.281,03 bodu. Širší index Topix vzrostl o 0,64 procenta na 1148,54 bodu.

Zájem kupců připoutaly akcie firmy Canon a dalších technologických titulů, které v předchozích dnech oslabovaly. Oživily i akcie obchodních firem, které se předtím dostaly nejníže, a pozitivní výhled analytiků Goldman Sachs zvedl akcie nebankovních firem finančního sektoru.

Dolar klesl k euru v sázkách některých obchodníků na to, že Federální rezervy se blíží ke konci cyklu zvyšování úroků v USA. Šéf Fedu Alan Greenspan sice v úterý k tomuto tématu nic jasného neřekl, ani se však nijak nepostavil komentářům, které před ním o blížícím se konci úrokového cyklu učinil šéf dallaského Fedu Richard Fischer.

Dolar se nicméně vůči japonskému jenu vymanil z měsíčního minima. Japonská měna se začala prodávat poté, co list Financial Times uvedl, že některé zahraniční firmy by se mohly stáhnout z Japonska, kdyby prošly navrhované změny obchodního zákoníku s dopady na zvýšení nákladů.

Dolar k euru ke konci tokijského obchodování klesl na 1,2321 USD z úterního závěru 1,2285 USD. K jenu naopak stoupl na 106,90 JPY z předchozích 106,57 JPY. Euro k jenu posílilo na 131,72 JPY ze 130,93 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK